Ibland kan det vara svårt att se en fartkontroll i god tid. Det är lätt att sitta i sina egna tankar. Plötsligt blinkar det till, och vips så har du fått fartböter. I värsta fall går det så fort att du till och med kan bli av med körkortet. Undvik fartkontroller med hjälp av tipsen listade här nedan.

Undvik vägar som ofta kontrolleras

Undvik fartkontroller genom att inte åka på de vägar som kontrolleras ofta. Vissa vägar kontrolleras mycket oftare än andra. Om du har en tendens till att köra lite för fort ibland, bör du därför hålla dig till mindre trafikerade vägar som inte kontrolleras lika mycket.

Du kan ofta räkna ut vart kontrollerna kommer att ske i framtiden. Om det finns en parkeringsficka eller liknande vid sidan av vägen, finns det alltid en risk att en kontroll kan ska där. Ofta väljer polisen en något undanskymd plats så att bilisterna inte ska kunna se kontrollen på långt avstånd.

Installera en varningsapp eller kameravarnare

Visste du att det finns varningsappar och varnare som kan hjälpa dig att slippa fortkörningsböter? Jo, det är faktiskt sant. Undvik fartkontroller genom att installera en varningsapp på mobilen eller genom att skaffa dig en kameravarnare. Varningsapparna och varnarna fungerar på ungefär samma sätt. De vet vart de flesta fartkameror sitter och kan därför tala om för dig när du bör sakta ner. Både appen och varnaren kan varna dig för en fartkontroll i god tid så att du hinner sakta ner innan det är för sent. På så vis kan du slippa betala riktigt mycket pengar i onödan.

Appar och varnare kan dock inte varna dig för plötsliga poliskontroller.
Vissa använder till och med Messenger eller Facebook för att hjälpa andra när de ser poliskontroller runt om i landet. Använd dem om du få bättre koll på specifikt poliskontrollerna.

Andra alternativ

Undvik fartkontroller så långt du kan. I vissa fall är det dock inte tillräckligt för att kunna slippa kontroller och böter. När du kör i områden där du känner dig osäker eller du inte kör så ofta, bör du vara extra försiktig. Om du upplever att ditt fortkärningsproblem är riktigt stort och du ofta får fortkörningsböter, bör du överväga att skaffa dig en bil med farthållare. En farthållare kan inte bara hjälpa dig att slippa betala onödiga böter. Denna funktion gör även körningen mer behaglig och låter dig fokusera mindre på hastigheten och mer på det som sker omkring dig.